Platform over bouwmaterieel & bouwmachines
Hoogtepunten van Intermat 2024
Intermat is een van de grootste materieelvakbeurzen in Europa en lokte dit jaar 127.500 bezoekers.

Hoogtepunten van Intermat 2024

Intermat, een van de toonaangevendste materieelvakbeurzen in Europa, bracht 1.065 exposanten en 127.500 industrie- en bouwprofessionals samen rond innovatie, technologie en duurzaamheid. Tal van transformaties en trends tekenden zich af tegen het decor van het Parijse Parc des Expositions. Tijd voor een terugblik.

Het was van 2018 geleden dat Intermat hét trefpunt vormde voor de internationale bouw- en infra-industrie. Na een ingelaste pauze wegens corona, werd het lange wachten beloond: op 24 april werd het lint symbolisch doorgeknipt om de deuren te sluiten op 27 april 2024. Dat ’s werelds grootste bouwmachineproducenten intussen niet stilzaten, is een understatement. Inspanningen om de milieu-impact te verkleinen stonden hoog op hun agenda. Intermat 2024 bood hen een ideaal forum om in contact te komen met investeerders en decision makers. 

Check hier alle thema’s: 

  • Grondverzet, sloop en transport; 
  • Wegen, mineralen en funderingen; 
  • Bouw, civiele techniek en betonindustrie; 
  • Heffen en handling;
  • Nieuw dit jaar: innovatie en energie.

Trend 1: turbo op elektrificatie

Dat elektrificatie een enorme progressie maakte, wisten we al, maar hier het volledige ‘groene’ aanbod aan graafmachines, wielladers en (mobiele) bouwkranen onder één dak zien, was ronduit indrukwekkend.  

Met de Mobirex MR 100(i) NEO/NEOe mobiele slagbreker introduceert KLEEMANN – onderdeel van de internationale Wirtgen Group – een compleet nieuwe productlijn. 

Deze compact crushers zijn uiterst doeltreffend en kunnen verschillende recyclingtoepassingen aan, zoals de verwerking van beton, puin en asfalt, maar evengoed zachte en middelharde natuursteen. 

De NEOe-versie biedt een volwaardig elektrisch alternatief voor de NEO met beproefde diesel-direct D-drive. Na de knappe verschijning in Parijs, maakt NEOe zich klaar voor de verdere uitrol in Europa. 

Nog onder de vleugels van de Wirtgen Group breidde HAMM zijn assortiment tandemwalsen uit met acht elektrische modellen. Zo was de nieuwste CompactLine HD12e een van de blikvangers op Intermat. De batterij heeft een capaciteit van 23,4 kWh wat zich vertaalt in voldoende energie voor een doorsnee werkdag. Emissievrij en geluidloos asfaltwalsen? Hamm bewijst dat het kan! 

In het outdoorgedeelte showde LIEFHERR drie e-nieuwkomers, waaronder de eerste elektrische Liebherr wiellader, de mobiele bouwkraan MK 140-5.1 en de 100% elektrische vrachtwagenmixer: de ETM 1205. 

Elektrificatie speelt ook bij de Japanse machinebouwers een hoofdrol. We namen een kijkje op de megastanden van HITACHI en KOMATSU. Met de lancering van de ZX55-6EB en ZE135-7EB komt Hitachi naar buiten met respectievelijk een 2,3- en een 5,5-tons variant voor de 8-tons ZE85 midigraver. Technisch gezien werd bij deze reeks gesleuteld aan het accupakket en de laadsnelheden om zo de inzetbaarheid te optimaliseren. 

Met een aanbod van zes elektrische graafmachines – van 2 tot 20 ton – staat ook Komatsu stevig met zijn voeten in de aarde. Gezien en goedgekeurd op Intermat: de PC138E-11 in de 13-tons klasse, in het gezelschap van de krachtige 20-tonner PC210E-11. Daarbovenop achtte Komatsu de tijd rijp voor een wereldprimeur: de marktintroductie van zijn elektrische minigraafmachine PC33E-6.   ′ 

Dankzij het lithium-ion batterijpakket van 35 kWh met fast charge-technologie laad je het energiepeil van 20 naar 100% in 1,8 uur.  

Elektrificatie in alle toonaarden dus. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan…

Trend 2: decarbonisatie, een versnelling hoger 

Op Intermat 2024 was het niet al e-drive wat de duurzame klok sloeg. Als alternatief voor fossiele brandstoffen vinden ook biodiesel en groene waterstof meer en meer ingang. Elke schakel in de productieketen is belangrijk om tot lagere emissies en zuiniger energieverbruik te komen. De motor is dat zeker. De Amerikaanse producent CUMMINGS heeft dat duidelijk goed begrepen. Hun ingenieurs bouwden een productielijn uit rond waterstofverbrandingsmotoren. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwe B6.7H-motor. Deze nieuwe generatie Cummings-motoren voldoet aan de Euro Stage VI emissienorm en levert een topvermogen van 216 kW met een piekkoppel van 1200 Nm.  

Om bij te dragen aan een koolstofarme toekomst, trekt VOLVO de kaart van een allesomvattend ‘decarbonisatietraject’. De tentoongestelde innovaties waren dan ook verbluffend. Het ene moment blies de 23 ton zware EC230 elektrische graafmachine ons omver, het andere moment de nieuwe L120 elektrische wiellader, om nog de kleinere uitvoeringen zoals de EC18 elektrische graafmachine niet te noemen. Maar hét vlaggenschip van de Zweedse gigant is zonder twijfel de knikdumper met brandstofcel: de Volvo HX04. Uniek in de wereld en als prototype vertoond op de stand.

Ook Bobcat wijdde een groot deel van zijn stand aan elektrische of biobrandstof-compatibele machines.

De PC290NLCi-11 van Komatsu is een rupsgraafmachine uitgerust met het ‘Intelligent Machine Control 2.0’-systeem.

Trend 3: digitalisering in beweging 

Andere hefbomen tijdens Intermat 2024 waren: sneller, efficiënter en productiever. Het valt niet te ontkennen: ook de energiecrisis heeft een impact gehad op de bouw- en infra-industrie. Tijd voor een rem op de kosten. En dat lijkt zich te vertalen in de derde trend: het razendsnelle tempo waarmee de constructeurs innoveren. Elk zichzelf respecterend merk biedt een of andere vorm van slimme software of intelligente algoritmen. Tot zelfs toonaangevende AI-ontwikkelingen. De digitale technieken zijn zo ontworpen dat ze het energieverbruik optimaliseren, de productiviteit verhogen, de kosten verlagen en bijdragen aan het veilig uitvoeren van de werkzaamheden. 

Bobcats autonome laderconcept, de RogueX2, voorspelt een compleet nieuwe manier van werken.

Bij BOBCAT was het toppunt van innovatie ongetwijfeld de Bobcat RogueX2-conceptlader. Even leek het alsof we in een sciencefictiondecor terecht waren gekomen, maar nee… toch niet. De RogueX2 is écht een volledig autonoom functionerend en zelfrijdend laderconcept. Bovendien doet de machine zijn werk zonder schadelijke effecten voor het milieu. Dat is te danken aan de lithium-ion-accu, de elektromotor, het elektrisch aangedreven hefvermogen en de kantelkinematica (zonder hydraulica). De lader heeft wielen in plaats van rupsbanden om de accuduur te optimaliseren. Daarbovenop bieden de axiale fluxmotoren een ongelooflijke tractie. De Bobcat RogueX2 opent de weg naar een compleet nieuwe werkervaring. Je kan het futuristisch uitziende concept niet anders dan een sterk staaltje technologie noemen.

Toeval of niet, DEVELON onthulde eveneens een autonoom gamma: de DX225-CX rupsgraafmachine naast de DD100-CX bulldozer en last but not least dé machine van de toekomst volgens Develon: de Concept-X 2.0 kabelloze, op afstand bestuurbare bouwmachine.  

Trend 4: krachtige kanjers

In de verschillende demozones, zowel buiten als op de stands, grepen fabrikanten het momentum om hun technologische innovaties te showcasen. Zo troffen we tal van krachtige kanjers aan op de 3.264 m² grote Liebherr-stand. De LTR 1150 telescopische rupskraan van LIEBHERR maakte er zijn werelddebuut. Met een hefvermogen van 150 ton is deze kanjer krachtiger dan zijn seriegenoot: de LTR 1100 van 100 ton. De telescooparm heeft een reikwijdte tussen de 11,4 en 52 meter, voor elke behoefte te combineren met gieksystemen tot 76 meter. 

Met een maximale breedte van 5,8 meter (bij uitgeschoven rupsonderstel) is hij een imposante verschijning. Een unicum als je weet dat de ingeschoven afmetingen, zijnde een lengte van 14 meter en een breedte van 3,5 meter, perfect binnen de gestelde normen voor diepladertransport vallen. 

In het outdoorgedeelte hield ook Develon tal van demonstraties.

Ook KOBELCO koos Intermat 2024 om zijn nieuwe zwaargewicht te demonsteren: de SK520LC-11E, een 53 ton zware rupsgraafmachine. Kobelco gaat prat op de verbeterde stabiliteit en hefprestaties in vergelijking met zijn voorganger, de SK500-11. Kobelco’s stand met een oppervlakte van 1.500 m² gaf ook ruime aandacht aan graafmachines met een korte draaicirkel. Zoals de nieuwe SK380SRLC-7 die het vorige model de 380SRLC vervangt. Hij heeft 6% meer vermogen, dankzij een Isuzu-motor van 210 kW, en het vervangingsinterval van de roetfilter is verlengd van 4.500 uur naar 8.000 uur. Hiermee bewijst Kobelco dat robuust en behendig perfect samengaan. 

Laatste helikopterblik

We blikken terug op vier succesvolle dagen, waar Intermat 2024 symbool stond voor ecologische en technologische vooruitgang. Afspraak voor de volgende editie in april 2027 …?!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details